Może wprowadzić
system osiągnięć?
Na pewno urozmaiciłoby to rozgrywkę. Coś na zasadzie:
✓ Zabij 100 potworów
✓ Wystrzel 100 strzał
✓ Postaw 500 bloków
✓ Zabij 100 wojowników
✓ Przeżyj na mapie 5 minut
Oczywiście po odblokowaniu danego osiągnięcia pojawiałoby się rozszerzenie, tj.
Zabij 200 potworów, Wystrzel 500 strzał itd. Za zdobycie osiągnięcia dostawałoby się
monety, a jak wiemy za monety można kupować klasy, upgrade, zestawy... Myślę, że nie jest to niemożliwe rozwiązanie, gdyż podobny system był na SuperSkyWars i sprawdzał się świetnie.
Dość ciekawym pomysłem (chyba go nie było w poprzednich wersjach WvsP) byłaby też możliwość zakupu
Jednorazowych Boskich Broni, coś jak było kiedyś na WD. Zwiększyłoby to szanse zwykłych graczy, którzy nie kupują dodatkowych sprzętów przez SMS.
Skoro tryb ma bazować na nowszych wersjach
Minecraft, to co byście powiedzieli nad dodatkami z zakresu ,,estetyki" do naszej rozgrywki? Mianowicie – wprowadzenie w poczekalni
nowego NPC, handlującego
pelerynkami, banerami pełnymi potwornych wzorków, główkami, które mamy założone zamiast dyni. Ciekawe rozwiązanie, które zapobiegnie trzymaniu ciągle wzrastającej kwoty na naszym koncie, której i tak nie mamy w co zainwestować.
Kolejny pomysł – chat drużyny. Jak wiemy potwory i wojownicy mają osobne, ale ja proponowałbym również rozszerzyć go o funkcje (mowa o wojownikach):
∆ Możliwość wyłączenia powiadomień typu:
Chat napisał(a):Gracz A został zabity przez potwora
Chat napisał(a):Gracz B używa X
Chat napisał(a):Gracz C zginął
Nie ukrywając jest to czasem denerwujące, bowiem często w wirze walki powstaje spam wiadomości, przez co trudno porozumieć się z resztą drużyny, bo nasze wiadomości giną w tłumie spamu. Oczywiście funkcja ta nie wyłączałaby wiadomości ,,Fragment Świątyni został zniszczony" oraz powiadomień o pojawianiu się Bossa.
∆ Wprowadzenie osobnego chatu dla każdej profesji, aktywowanego przez postawienie wykrzyknika przed wiadomością:
Analogicznie do poprzedniego: usprawniłoby to komunikację w drużynie, szczególnie w danej profesji: teraz
Budowniczy zamiast pisać na chacie do wszystkich "Masz kamień?!" napisze do innych
Budowniczych, którzy mają ten kamień, a
Piekarz nie będzie szukał kamienia, bo może ma, ale skupi się na robieniu ciast. Proste, szybkie i przyjemne.
∆ Wprowadzenie możliwości pisania na chacie po 10 minutach rozgrywki – utrudni to reklamowcom i spamerom życie.
Ponadto:
+ Powiększenie poczekalni, wprowadzenie tam parkour'a, TOPki graczy (Nicki/skiny);
+ Dodanie graczowi instrukcji gry w postaci książki do ekwipunku;
+ Zachowanie standardowych nazw potworów, typu
zombie, pigman, golem, bez bawienia się w wymyślne – nadałoby to klimat grze.
Skupiłem się w tym poście głównie na nowościach, których wcześniej nie było. Stanąłem nim lekko w opozycji do poprzednich, bazujących na sprawdzonej mechanice i rozszerzających tryb o zmianę klas/dodanie broni/zmiana systemu rozgrywki. Mam nadzieję, że coś z tego zostanie wykorzystane, bo
Wojownicy vs Potwory to zdecydowanie najlepszy tryb na tej serwerowni (może i nawet jeden z najlepszych w całym świecie multiplayer), a ja sam darzę go ogromnym sentymentem oraz nie ukrywając że względu na niego wpadam tutaj od czasu do czasu. Pozdrawiam.
@Edit: Myślę, że ciekawym pomysłem byłyby również różnorakie eventy – np. raz na jakiś czas
weekend monet, kiedy zarabiałoby się więcej,
eventy świąteczne (Wielkanoc, Boże Narodzenie), kiedy mapy i wystrój przyjmowałyby klimatyczny wygląd.
@Edit2: Wpadł mi do główki kolejny pomysł (nie pamiętam czy był na poprzednich wersjach) – możliwość ulepszania przez gracza podstawowych klas potworów.