gram
Błyskotliwy
Liczba postów: 25
Dołączył: May 2019
64
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze: gram3
Odznaczenia: (Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 0.00
|
Spaghetti al vino
Witam wszystkich po świętach.
Dziś podzielę się z wami przepisem który bardzo mnie urzekł ostatnimi czasy. Prostota i odpowiedni balans składnikami jest lepszy od przesadnego przyprawiania, czego przykładem jest przepis. Spaghetti al vino jest niezwykle prosty i dobry, osobiście uważam, że powinien być w każdej prestiżowej włoskiej restauracji. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Składniki:
Makaron spaghetti 250-300g
Wino typu merlot (może być najtańsze z biedronki za 10zł)
3-4 ząbki czosnku
1,5-2 łyżki masła + odrobina oliwy z oliwek
1,5 garści czarnych oliwek
1,5 garści suszonych pomidorów w oleju
20-30g sera pecorino romano (można użyć parmigiano reggiano lub grana padano)
1. Na maśle smażymy pokrojony czosnek na patelni, do lekkiego zbrązowienia
2. Jak czosnek lekko zbrązowieje, dolewamy pół butelki wina i wygotowujemy alkohol
3. Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak aby ostatnia minuta gotowania była na patelni w winie, dodajemy do wina na patelni 2-3 łyżki wody po gotowaniu makaronu
4. Kroimy oliwki i pomidory suszone w oleju
5. Wrzucamy prosto z wody makaron na patelnie, oliwki i pomidory (zachowaj trochę wody po gotowaniu makaronu)
6. Gotujemy makaron na patelni przez 1 minute aż nabierze koloru wina
7. Dodajemy ser pecorino romano (lub zamienniki)
8. Dokładnie mieszamy i dolewamy odrobinę wody po gotowaniu makaronu
9. Gotujemy przez ok 1 minutę aby danie nabrało kremowej konsystencji
10. Wyłóż na talerz, posyp pecorino romano (lub zamiennikiem) i smacznego.
W tym daniu preferuję pecorino romano, ponieważ ma wyraźny smak i nadaje charakteru dania. Nie można użyć innego wina prócz typu merlot.
Nie przyprawiamy niczym, nie dodajemy do dania soli ani pieprzu.
|
|
Oceny: | Merytius (+1), McDonald (+1), Taszi (+1), iDarkness_ (+1), Ravcore (+1), Cieply (+1), MrManga (+1) |
27-December-2020 17:35:20 |
|