Witam,
Na wstępie chciał bym zaznaczyć że w 100% rozumiem argument, że GTA to nie creative, więc jeśli chce się dużo i łatwo budować można skorzystać z oferty trybu creative, jednakże na GTA jest w mojej skromnej opinii kilka rzeczy, które po prostu same sobie się narzucają. Element działek i możliwość ich rozbudowy to moim zdaniem jeden z większych atutów na tym trybie, który w połączeniu z standardową rozrywką tworzy niepowtarzalny klimat. A więc do rzeczy:
- Pierwszą kwestią jaką chciał bym poruszyć są ceny surowców u npc, które zostały niedawno wprowadzone. Są one moim zdaniem
ZNACZNIE przesadzone. Na pierwszy rzut oka jak się tak spojrzy, ceny być może nie wydają się wysokie, jednakże jeśli weźmiemy się za budowę czegokolwiek, wtedy wyjdzie prawdziwe oblicze. Koszt zbudowania jakiejś większej, czy nawet średniej budowli opiewa (w zależności od użytych bloków) od kilku set tysięcy do nawet kilku milionów, co moim zdaniem jest chorą ceną, biorąc pod uwagę jak ciężko jest zdobyć takie ilości kasy w standardowy sposób. Prosił bym o większą wyrozumiałość w tym temacie i przemyślenie tych cen raz jeszcze.
- Drugą kwestią są narzędzia. Gta nie oferuje żadnego narzędzia, które pozwoli nam z powodzeniem zniszczyć z odzyskiem większość bloków (cegły, kamień, kwarc, etc...) oraz niszczenia w szybszym tempie pozostałych bloków, co sprawia że budowanie jest wręcz katorżnicze. Zasugerował bym w tej sytuacji możliwość albo kupna, albo po prostu zdobycia w jakiś sposób narzędzi typu kilof, łopata, siekiera czy nożyce (nożyce po to, gdyż na działkach zaraz pod ziemią znajduje się czarna wełna, która nożycami możne być znacznie szybciej usunięta) np. poprzez jakieś questy. Naprawdę ułatwiło by to wszelkie czynności na działce o 1000% i myślę że każdemu by taka zmiana przypadła do gustu.
- Trzecią i ostatnią kwestią są ramki na przedmiot. Wiem, że już z tym nudzę, bo wspominałem o tym w tym wątku:
https://mineserver.pl/Temat-Rozwi%C4%85z...-zapytanie
jednakże nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na ten temat i z tego co zauważyłem zostały one całkowicie usunięte u npc, który je sprzedawał i szczerze kompletnie nie wiem dlaczego. Może mnie ktoś rozjaśni - bo przyznaję nie do końca jestem w stanie stwierdzić jak to działa, ale z tego co mi wiadomo to ramki zostały wycofane na poprzednich edycjach ze względu na możliwość wytrącania przedmiotów bronią. Jednakże na spawnie jest pełno różnych ramek z przedmiotami, których wytrącenie jest niemożliwe, a jeśli nawet na działkach z jakiegoś powodu było by to możliwe - to tak jak wspominałem w poprzednim wątku, proponował bym po prostu użytek ich na własną odpowiedzialność i jeśli ktoś nie jest w stanie ich odizolować od innych graczy, nie po prostu ich nie używa, można by po prostu dodać komunikat na czat przy ich stawianiu. Naprawdę bardzo prosiłbym o przemyślenie tego raz jeszcze.
A dlaczego tak nalegam na te ramki? Odpowiedz nie jest wcale skomplikowana i wszystko co miałem do powiedzenia w tym zakresie wspomniałem w podlinkowanym wyżej wątku.
Pozdrawiam