17-May-2021, 20:54:55
Witam w mojej kuchni!
Chciałbym podzielić się z wami moim autorskim, ściśle tajnym przepisem na tortille. Przez lata eksperymentowałem z wieloma składnikami i próbowałem różnych wariantów. Ostatecznie zaowocowało to powstaniem tortilli tak dobrej, że nigdzie nie mogę znaleźć lepszej. Cieszcie się śmiertelnicy, gdyż dane wam jest żyć w czasach gdy podzielę się z wami tym niesamowitym przepisem.
Przejdźmy zatem do gotowania!
PAMIĘTAJ, BY PRZED PRZYGOTOWANIEM POSIŁKU UMYĆ RĘCE!
Potrzebne nam będą:
- 2x Patelnia (chyba że chce Ci się ją myć w trakcie)
- 5x Naczynie na składniki
- 1x Talerz
- 1x Nóż
- 2x Pierś z Kurczaka
- 1x Przyprawa Kebab Gyros
- 1x Placki Tortilli
- 5x Mały Pomidor Malinowy (chodzi o te miniaturki mające średnicę 1-2 cm)
- 1x Ogórek Kiszony
- 1x Ser Feta
- 1x Kapusta Pekińska
- 1x Sos Czosnkowy
- 1x Jogurt
- 1x Olej
Sposób Przygotowania:
1. Odkrajamy górną warstwę kapusty pekińskiej i kroimy ją na jak najmniejsze kawałki, które oczywiście lądują w misce
2. Odkrajamy górną część pomidorów i przekrajamy je na pół
3. Odkrajamy górną oraz dolną część ogórka, przekrajamy go na pół, a następnie kroimy w małe kawałki
4. Kroimy ser feta na kawałki o średnicy mniej więcej 1 cm
5. Mieszamy dwie łyżki sosu czosnkowego z trzema łyżkami jogurtu. Jeśli to nie wystarcza, możecie zrobić więcej sosu zachowując stosunek
6. Kroimy pierś z kurczaka na małe kawałeczki, a następnie posypujemy je przyprawą
7. Podgrzewamy lekko patelnie i wlewamy na nią odrobinę oleju. Następnie przekręcamy ją w różne strony by olej się po niej rozprowadził
8. Wrzucamy mięso na patelnie i mieszamy przez 5 minut
9. Po 5 minutach zmniejszamy gaz i smażymy mięso na wolnym ogniu. Nadal mieszamy, aby było dobrze przypieczone z każdej strony
10. Gdy mięso jest już gotowe, odstawiamy je na bok i na oddzielnej patelni podpiekamy lekko placek. Pamiętaj, żeby przekręcać go co jakiś czas. Placek ma być jedynie lekko przypalony, aby nie utrudnić zwijania tortilli (NIE DODAWAJ OLEJU!!! SMAŻYMY NA SUCHO!)
11. Przypieczony placek umieszczamy na talerzu. Następnie rozsmarowywujemy sos i kładziemy wszystkie składniki. Polecam zacząć od kurczaka i kapusty. Na sam koniec dodajemy sos na wierzch i zwijamy tortille.
12. Istnieją różne sposoby zwijania tortilli. Ja polecam nałożyć na siebie dwa boki, w wyniku czego powstaje "rulon". Następnie zaginamy jeden koniec tego rulonu i gotowe!
13. Smacznego!
Mam nadzieję, że tortilla była przepyszna i przekażecie kiedyś ten przepis swoim dzieciom!
Chciałbym podzielić się z wami moim autorskim, ściśle tajnym przepisem na tortille. Przez lata eksperymentowałem z wieloma składnikami i próbowałem różnych wariantów. Ostatecznie zaowocowało to powstaniem tortilli tak dobrej, że nigdzie nie mogę znaleźć lepszej. Cieszcie się śmiertelnicy, gdyż dane wam jest żyć w czasach gdy podzielę się z wami tym niesamowitym przepisem.
Przejdźmy zatem do gotowania!
PAMIĘTAJ, BY PRZED PRZYGOTOWANIEM POSIŁKU UMYĆ RĘCE!
Potrzebne nam będą:
- 2x Patelnia (chyba że chce Ci się ją myć w trakcie)
- 5x Naczynie na składniki
- 1x Talerz
- 1x Nóż
- 2x Pierś z Kurczaka
- 1x Przyprawa Kebab Gyros
- 1x Placki Tortilli
- 5x Mały Pomidor Malinowy (chodzi o te miniaturki mające średnicę 1-2 cm)
- 1x Ogórek Kiszony
- 1x Ser Feta
- 1x Kapusta Pekińska
- 1x Sos Czosnkowy
- 1x Jogurt
- 1x Olej
Sposób Przygotowania:
1. Odkrajamy górną warstwę kapusty pekińskiej i kroimy ją na jak najmniejsze kawałki, które oczywiście lądują w misce
2. Odkrajamy górną część pomidorów i przekrajamy je na pół
3. Odkrajamy górną oraz dolną część ogórka, przekrajamy go na pół, a następnie kroimy w małe kawałki
4. Kroimy ser feta na kawałki o średnicy mniej więcej 1 cm
5. Mieszamy dwie łyżki sosu czosnkowego z trzema łyżkami jogurtu. Jeśli to nie wystarcza, możecie zrobić więcej sosu zachowując stosunek
6. Kroimy pierś z kurczaka na małe kawałeczki, a następnie posypujemy je przyprawą
7. Podgrzewamy lekko patelnie i wlewamy na nią odrobinę oleju. Następnie przekręcamy ją w różne strony by olej się po niej rozprowadził
8. Wrzucamy mięso na patelnie i mieszamy przez 5 minut
9. Po 5 minutach zmniejszamy gaz i smażymy mięso na wolnym ogniu. Nadal mieszamy, aby było dobrze przypieczone z każdej strony
10. Gdy mięso jest już gotowe, odstawiamy je na bok i na oddzielnej patelni podpiekamy lekko placek. Pamiętaj, żeby przekręcać go co jakiś czas. Placek ma być jedynie lekko przypalony, aby nie utrudnić zwijania tortilli (NIE DODAWAJ OLEJU!!! SMAŻYMY NA SUCHO!)
11. Przypieczony placek umieszczamy na talerzu. Następnie rozsmarowywujemy sos i kładziemy wszystkie składniki. Polecam zacząć od kurczaka i kapusty. Na sam koniec dodajemy sos na wierzch i zwijamy tortille.
12. Istnieją różne sposoby zwijania tortilli. Ja polecam nałożyć na siebie dwa boki, w wyniku czego powstaje "rulon". Następnie zaginamy jeden koniec tego rulonu i gotowe!
13. Smacznego!
Mam nadzieję, że tortilla była przepyszna i przekażecie kiedyś ten przepis swoim dzieciom!