10-June-2020, 11:27:00
Przepis na pyszne gołąbki z ryżem i mięsem
[700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
100 g ryżu
2 cebule
1 biała lub włoska kapusta
1,5 litra bulionu lub rosołu
600 g przecieru pomidorowego*
1 łyżka mąki
przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 18%
Polecam bardzo pyszne
Trzymajcie jeszcze przygotowanie
1.Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
2.Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość
gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
3.Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
4.Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
[700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
100 g ryżu
2 cebule
1 biała lub włoska kapusta
1,5 litra bulionu lub rosołu
600 g przecieru pomidorowego*
1 łyżka mąki
przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 18%
Polecam bardzo pyszne
Trzymajcie jeszcze przygotowanie
1.Wyciąć głąb z kapusty. Liście oddzielić. Blanszować pojedyncze liście.
2.Ryż ugotować w 1litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać mięso mielone i całość
gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
3.Na liście nakładać ryż z mięsem. Następnie założyć boki liści do środka i zwinąć w rulon.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub dużym garnku podlać wywarem, przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45minut (lub gotować na małym ogniu).
4.Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.