06-June-2019, 21:30:43
Potrzebne składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
Większa połowa szklanki wody
10g drożdży
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Sos:
Pomidory z puszki
Zioła prowansalskie 2 łyżki
Przecier pomidorowy 2 łyżki
Sól
Dodatki:
Ser żółty
Ser mozarella
Szczypta ziół prowansalskich
I to co byś chciał na pizzy
Ciasto - przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, do dużej miski wsypujemy mąkę i resztę składników, wlewamy wodę i mieszamy na początku za pomocą łyżki aż robienie ciasta tym sposobem będzie już ciężkie, wtedy ugniatamy ręcznie zbierając pozostałą mąkę z brzegów miski przez 10 minut intensywnie. Rwiemy ciasto, ugniatamy, przewracamy i nakładamy na siebie. Dobrze przygotowane ciasto nie lepi nam się do rąk (lekko się będzie lepić więc bez paniki). Formujemy ciasto w kulkę.
Jeśli chcemy na grubym, bierzemy całe ciasto, jeśli na cienkim to dzielimy powstałe ciasto na pół. Odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Sos - przygotowanie:
Do garnka wraz sokiem wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól (łyżeczka-pół łyżeczki) 2 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia.
Przygotowanie pizzy:
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, kładziemy na środku kulkę ciasta i rozprowadzamy ręcznie na kształt koła, formując brzegi. Można ciasto rozciągać tylko palcami, jeśli jest się w temacie można śmiało wziąć w ręce i podrzucać albo łapać za brzegi i obracając, rozciągać je pod jego własnym ciężarem (wyjdzie z tego koło też). Na cienkim cieście, przez uformowane ciasto powinno prześwitywać trochę światło ale nie za bardzo.
Po uformowaniu ciasta nakładamy 3 łyżki sosu i rozprowadzamy łyżką cienko. Dodajemy trochę żółtego sera i całą kulkę mozarelli którą rwiemy na kawałki i rozkładamy na cieście, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich albo dodać swoich dodatków.
Ciasto pieczemy w 150 stopniach przez około 15-20 minut (zależy od piekarnika i trybu, jeśli macie, najlepiej tryb pizza, jeśli nie to termoobieg ale wtedy trzymać się tych 15 minut) Pizza jest gotowa kiedy spód jest przypieczony na złocisty kolor.
2 szklanki mąki
Większa połowa szklanki wody
10g drożdży
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Sos:
Pomidory z puszki
Zioła prowansalskie 2 łyżki
Przecier pomidorowy 2 łyżki
Sól
Dodatki:
Ser żółty
Ser mozarella
Szczypta ziół prowansalskich
I to co byś chciał na pizzy
Ciasto - przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, do dużej miski wsypujemy mąkę i resztę składników, wlewamy wodę i mieszamy na początku za pomocą łyżki aż robienie ciasta tym sposobem będzie już ciężkie, wtedy ugniatamy ręcznie zbierając pozostałą mąkę z brzegów miski przez 10 minut intensywnie. Rwiemy ciasto, ugniatamy, przewracamy i nakładamy na siebie. Dobrze przygotowane ciasto nie lepi nam się do rąk (lekko się będzie lepić więc bez paniki). Formujemy ciasto w kulkę.
Jeśli chcemy na grubym, bierzemy całe ciasto, jeśli na cienkim to dzielimy powstałe ciasto na pół. Odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.
Sos - przygotowanie:
Do garnka wraz sokiem wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól (łyżeczka-pół łyżeczki) 2 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia.
Przygotowanie pizzy:
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, kładziemy na środku kulkę ciasta i rozprowadzamy ręcznie na kształt koła, formując brzegi. Można ciasto rozciągać tylko palcami, jeśli jest się w temacie można śmiało wziąć w ręce i podrzucać albo łapać za brzegi i obracając, rozciągać je pod jego własnym ciężarem (wyjdzie z tego koło też). Na cienkim cieście, przez uformowane ciasto powinno prześwitywać trochę światło ale nie za bardzo.
Po uformowaniu ciasta nakładamy 3 łyżki sosu i rozprowadzamy łyżką cienko. Dodajemy trochę żółtego sera i całą kulkę mozarelli którą rwiemy na kawałki i rozkładamy na cieście, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich albo dodać swoich dodatków.
Ciasto pieczemy w 150 stopniach przez około 15-20 minut (zależy od piekarnika i trybu, jeśli macie, najlepiej tryb pizza, jeśli nie to termoobieg ale wtedy trzymać się tych 15 minut) Pizza jest gotowa kiedy spód jest przypieczony na złocisty kolor.