MineServer.pl - Minecraft Serwer Serwery Minecraft

Pełna wersja: Domowa pizza - przepis
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Potrzebne składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
Większa połowa szklanki wody
10g drożdży
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

Sos:
Pomidory z puszki
Zioła prowansalskie 2 łyżki
Przecier pomidorowy 2 łyżki
Sól

Dodatki:
Ser żółty
Ser mozarella
Szczypta ziół prowansalskich
I to co byś chciał na pizzy

Ciasto - przygotowanie:

Rozpuszczamy drożdże w wodzie, do dużej miski wsypujemy mąkę i resztę składników, wlewamy wodę i mieszamy na początku za pomocą łyżki aż robienie ciasta tym sposobem będzie już ciężkie, wtedy ugniatamy ręcznie zbierając pozostałą mąkę z brzegów miski przez 10 minut intensywnie. Rwiemy ciasto, ugniatamy, przewracamy i nakładamy na siebie. Dobrze przygotowane ciasto nie lepi nam się do rąk (lekko się będzie lepić więc bez paniki). Formujemy ciasto w kulkę.
Jeśli chcemy na grubym, bierzemy całe ciasto, jeśli na cienkim to dzielimy powstałe ciasto na pół. Odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Sos - przygotowanie:

Do garnka wraz sokiem wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól (łyżeczka-pół łyżeczki) 2 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy i gotujemy przez 5 minut bez przykrycia.

Przygotowanie pizzy:

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, kładziemy na środku kulkę ciasta i rozprowadzamy ręcznie na kształt koła, formując brzegi. Można ciasto rozciągać tylko palcami, jeśli jest się w temacie można śmiało wziąć w ręce i podrzucać albo łapać za brzegi i obracając, rozciągać je pod jego własnym ciężarem (wyjdzie z tego koło też). Na cienkim cieście, przez uformowane ciasto powinno prześwitywać trochę światło ale nie za bardzo.
Po uformowaniu ciasta nakładamy 3 łyżki sosu i rozprowadzamy łyżką cienko. Dodajemy trochę żółtego sera i całą kulkę mozarelli którą rwiemy na kawałki i rozkładamy na cieście, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich albo dodać swoich dodatków.

Ciasto pieczemy w 150 stopniach przez około 15-20 minut (zależy od piekarnika i trybu, jeśli macie, najlepiej tryb pizza, jeśli nie to termoobieg ale wtedy trzymać się tych 15 minut) Pizza jest gotowa kiedy spód jest przypieczony na złocisty kolor.
Nie jestem jedynym który interesuje się gastronomią xd W końcu... Dzięki za przepis ^^

p.s Partyman: Nie mów im o makaronie który robiłem bo cię zabiję...

@down: Kiedyś na pewno się odezwę Wink
(06-June-2019 21:40:38)TrooxPL napisał(a): [ -> ]Nie jestem jedynym który interesuje się gastronomią xd W końcu... Dzięki za przepis ^^

p.s Partyman: Nie mów im o makaronie który robiłem bo cię zabiję...

Podaj przepis jaki byś chciał jeszcze poznać to chętnie pomogę
Mniam w sam raz na noc.. Zara to zrobię Smile
Wiadomość wygenerowana automatycznie !

[Obrazek: image.php?di=PT0G]

Ten wątek został zamknięty, jeśli nie zgadzasz się z tą decyzją
skontaktuj się z administracją MineSerwer.pl
Pozdrawiamy!

Przekierowanie