Witam
To chyba nadszedł czas abym ja się w końcu odezwał.
Po pierwsze. Nie zgodzę się z tym, że administracji nie ma na trybie - siedzę na Sky Blocku codziennie i od razu jak był uruchomiony skrypt usuwający itemy z ziemi gracze na bieżąco zgłaszali mi problemy i na bieżąco były usuwane przez odpowiednie ustawienie konfiguracji. Nie wiem czy skrypt został zaktualizowany na inne serwery - nie mam na nich uprawnień. Na dzień dzisiejszy gracze nie zgłaszają mi tych problemów na trybie.
Fakt przyznaje, że sam skrypt i mi przeszkadzał na początku - może nie w grze - bo nie mam na to czasu jak jestem na trybie - ale Wam, bo trzeba było dokończyć konfigurację.
Ponadto podejście graczy u mnie na trybie jest chyba z grubsza odmienne - biorą pod uwagę, że my też pracujemy i myślimy jak zrobić coś lepiej - owszem sprawa ludzka - nie zawsze się uda za pierwszym razem - jednak nie myli się tylko ten co nic nie robi. Natomiast wsparcie jakie mam od użytkowników na trybie i chęć pomocy jest nieoceniona. Nie ma nic lepszego od poczucia, że razem budujemy tryb a nie ja sobie jestem jak to piszecie "ADMINISTRACJA" a Wy to jacyś tam gracze - NIE - jesteśmy My na naszym trybie i bawimy się razem. Tak to u mnie wygląda na trybie
Po drugie. Znikanie zwierząt - nie od roku ani nie od dwóch wiadomo, ze moby znikają (nie ważne czy friendly czy hostile). U mnie gracze robią min 10 sztuk (krów itd...) i wtedy algorytm MC nie traktuje tego ID już jako pojedynczy, który może zniknąć. Wyjątkiem są wilki - oswojone psy - zawsze mogą zniknąć i nic na to nie poradzisz - to już sam algorytm MC. (Ten akapit nie ma nic wspólnego ze skryptem usuwającym leżące itemy).
Odnośnie lagów przy sprzedaży u NPC - nie odnotowałem tego, mimo, ze sprzedaje po kilkanaście skrzyń itemów za jednym razem. Również testowałem to z kilkoma osobami naraz - nie miałem zgłoszeń od graczy. Nawet jak było nas 90 osób na trybie w jednym momencie z kilkoma osobami testowałem sprzedaż. Tu proszę o dokładniejszy opis.
Lagi mogą natomiast wystąpić jak masz bardzo mocno rozbudowaną wyspę - kilkanaście platrofm (jak u mnie) a przede wszystkim dużo mobów. Czasami ludzie robią po 150-200 krów (itp.) - tak jakby 40 nie wystarczyło. Wtedy ma prawo lagować. Natomiast moby (hostile) - mimo, że mob glider ma 18 poziomów nie powodują lagów - działa bez zarzutu - testowane od hmm lat
Lagi (cofki) w 90% występują jak jest słabe połączenie do serwera - zawsze możesz nacisnąć TAB - jeśli przy Twoim nicku jest mniej niż 5 kresek - sprawdź łącze.
Ostatnia kwestia - mianowicie komunikacja.
Jest na TS-ie specjalna grupa Sky Block, za którą jestem również odpowiedzialny. Jakoś nie zauważyłem aby ktoś z mojego trybu miał jakikolwiek problem przyjść do mnie i porozmawiać i uzgodnić co jest do zrobienia, czasem nawet przychodzą z totalnymi pierdołami - nie szkodzi - po to jesteśmy. Przecież wiadomo, że najlepiej jest dogadać się bezpośrednio. Na dodatek w grupie Sky Block jest kilka osób, które dobrze orientują się na trybie i nawet jeśli mnie nie ma to można im omówić temat. Na pewno mi przekażą jak wrócę bo mamy ciągły kontakt.
Póki co tyle na krótki początek.
Pozdrawiam