MineServer.pl - Minecraft Serwer Serwery Minecraft

Pełna wersja: [Skript] #0 Poradnik dla zielonych!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej. Oto poradnik Skript dla zielonych. Życzę miłego czytania Big Grin.

Co to jest ten ,,Skript"?

Skript to inaczej plugin do tworzenia różnorakich poleceń. Od wysyłania komunikatów po oryginalną mini gierkę! W skripcie możemy pisać wszelakie polecenie, które nazywamy Skryptami.

Jak i w czym mogę stworzyć skrypta?

Skrypta najlepiej pisać w notepad++. W nim możemy pisać te podstawowe, oraz najbardziej rozbudowane skrypty. Aby pobrać notepada++ kliknij tutaj: NotePad++. Zaraz zapewne zapytasz ,,I co mam dalej robić?" Teraz będziemy tworzyć nasze pierwsze skrypty! Do stworzenia skrypta potrzebujemy: Odpowiednich eventów (Czyli poleceń), wymaganych dodatków na serwerze oraz umiejętności zastosowania eventów. Takie umiejętności możemy osiągnąć z wszelakich poradników tego i ówego forum. Na samym dole będziemy mogli znaleźć spis eventów, oraz inne linki.

Co to są ,,Taby"?

Taby to inaczej 4 spacje. Zapewne myślisz że trzeba kliknąć 4 razy spacje? Odpowiedź jest inna, tab możemy zrobić gdy klikniemy na klawiaturze ,,Tab". Bez tabów każdy skrypt nie zadziała! Szczegółowe informacje o tabach będziemy mogli znaleźć na samym dole.

Gdzie zapisać mój skrypt?

Twój skrypt możesz zapisać w pluginie Skript. Wchodzimy w: /plugins/skript/scripts. Następnie zapisujemy skript pod dowolną nazwą (Nie polecam w nazwie stawiać spacji). Potem dodajemy na końcu przyrostek .sk. Oznacza on że to jest skrypt, anie jakiś inny plik.

Jak mogę włączyć mojego skrypta?

Aby włączyć naszego skripta należy wpisać: /sk reload nazwa. Powoduje to że nasz skrypt się ,,Reloaduje" przez co możemy zauważyć błędy. Skrypta możemy też wyłączyć komendą: /sk disable nazwa. Gdy chcemy włączyć wszystkie skrypty wpisujemy: /sk reload all.

Czy mogę udoskonalić plugin Skript?

Skript można udoskonalić za pomocą wszelakich dodatków. Dodatki do skript powstały dlatego że sam skript nie posiada wielu funkcji, o które nam chodzi. Dodatki takie jak SkQuery, albo WildSkript to jedne z najpotrzebniejszych dodatków.

Dodatkowe linki:

Eventy skript.

WildSkript (Dodatek).

SkQuery (Dodatek).
Poradnik estetyczny i dobrze napisany. Może komuś pomoże. Masz plusa Smile
Przydatny poradnik. +
+ dam potem, bo wyczerpałem Tongue
@edit Poprawiłem literówki.
Nie widziałem tego wątku Tongue
Ale bardzo przydatny,przejrzysty i ciekawy poradnik Smile
Jutro bo dzisiaj już nie mam dostaniesz plusik
Przekierowanie