MineServer.pl - Minecraft Serwer Serwery Minecraft

Pełna wersja: Jak zrobić TxT ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, w tym poradniku dowiesz się, jak zrobić txt swoje własne.

Wszystkie foldery :
-Blocks-bloki
-colormap - nie wiem, nikt tego nawet nie otwiera
-entity-moby
-environment- słońce, księżyc itp.
-font-czcionka
-gui-inventory, życie itp.
-items-przedmioty
-map-opcje mapy
-misc-Jak ma wyglądać założona dynia, jak ma wygladać enchant itp.
-models-zbroje
-painting-obrazy
-particle-efekty, np. po uderzeniu przeciwnika
Potem, edytujemy. Ja zawsze to robię ołówkiem/wypełnieniem. Jeżeli zamazaliśmy prawie cały obrazek, to znaczy, że mamy zły rozmiar, można go zmienić w Przyborniku (tam gdzie wybieramy kolor itp). Musimy najechać na pole o nazwie "Rozmiar", i wpisać "1".
Dobra, pokazałem już jak zrobić TxT, teraz pokaże jak zrobić/dodać skina do texturepacka oraz jak zrobić kolorowy ogień i inny kolor lawy.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Skin :
Jak to działa ? - Zamieniamy texture stiva, na skina wybranego przez siebie. Czyli jeżeli chce mieć skina, a nie mam premki/zyczu to dodaje do txt i mam. Jak to zrobić? W folderze entity mamy na samym dole plik "steve", usuwamy go, pobieramy skina wybranego przez siebie, nazywamy go steve i przerzucamy go do entity. Ten sposób ma jeden minus, każdy kto jest stivem, będzie miał tego samego skina co wy.
Kolorowy Ogień

Musimy znaleźć w blocks dwa pliki PNG o nazwie fire. Edytujemy je (pojedynczo)
Następnie Bierzemy pierwsze narzędzie
I zaznaczamy dwa ognie. Potem na górze są zakładki plik, edycja itp, nas interesuje Kolory, wchodzimy i klikamy barwa i nasycenie i ustawiamy -180, potem -135 itd, niżej wam wypisałem wszystkie.
-180
-135
-90
-45
z tymi dwoma nic nie robimy
45
90
(nie pamiętam czy było więcej)
Tak robimy z każdym. Oba pliki "fire" robimy tak samo
Zmiana Koloru lawy
W blocks znajdujemy dwa pliki lava, tak jak z ogniem. Edytujemy również oba. Różnica jest tylko taka, że zaznaczamy całość i wybieramy tylko jeden kolor wybrany przez siebie.
UFFF, zrobione, miło mi będzie, gdy napiszesz, czy pomogłem. Mam nadzieję, że kilka txt przybędzie jak to przeczytacie Big Grin
Powiem tak, poradnik średnio estetyczny, mało czytelny w sensie takim że 0 screen shotów co by co dokładnie opisywało itd. jak chcesz plusy nałapać to się postaraj, poza tym taki poradnik już był, znaczy to opisywało jak pojedyńczą teksturę zrobić: http://mineserwer.pl/Temat-Poradnik-Jak-...ną-texturę
omg serio byl juz taki poradnik ?! ;-; Co do plusow, nie chce zadnych nalapywac, tylko mysle ze komus to sie przyda. SS malo by tu pomogly, mowie prawde, filmiki bardzo duzo, ale nie mam ani programu ani nic.
Gdybys chcial zrobic, a nie wiesz jak, to wiesz gdzie zajrzec, PZDR ;x a skoro ty mi dales juz drugiego pluselka, to masz tu jednego ode mnie ;x
@Up Opcja "Szukaj" nie boli Smile
Poradnik sam w sobie pomocny , lecz estetyka wykonania trochę gorsza.
Nie zmienia to mojej oceny na temat tego wątku =)
Moim zdaniem mogłeś się trochę bardziej postarać Tongue
Ktoś kto ma 0 wiedzę na temat rp mógłby nie wiedzieć, że równie dobrze można znaleźć obrazek w sieci i podmienić go na jakiś item/blok co chcemy. Wtedy trzeba dodać, że musi być w png, z przezroczystym tłem (jeśli chodzi o itemy) oraz kwadratowy (na przykład 200x200)
A i uzupełnię Twój poradnik oraz Twoją wiedzę:
colormap to plik, gdzie zapisane są odcienie kolorów zmiennych na biomach,tj w dżungli jest bardziej zielony i "żywszy" a na biomie zimowym trawa jest bardziej szarawo niebieskawa.
No i następnym razem daj jakieś screenshoty itp bo taki trochę mało estetyczny ten poradnik ;p
@Edit:
Dokładnie colormap to sam folder, w którym znajdują się pliki zmieniające kolory na biomach, bodajże foliage (liście) i grass (trawa)
@TheIroNGamePlay ja rowniez o ty pisalem poradnik a nawet i 2 wiec..
http://mineserwer.pl/Temat-Poradnik-Twor...light=gimp

//edit
Nie odświeżyłem przed odpowiedzią powyżej, ale dobrze pamiętałem że były lepsze poradniki od tego.
Wiadomość wygenerowana automatycznie !

[Obrazek: image.php?di=4GHV]

Ten wątek został zamknięty, jeśli nie zgadzasz się z tą decyzją
skontaktuj się z administracją MineSerwer.pl
Pozdrawiamy!

Przekierowanie