MineServer.pl - Minecraft Serwer Serwery Minecraft

Pełna wersja: [Spigot/CraftBukkit] Poradnik - Tworzenie serwera Minecraft
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2

[Obrazek: image.php?di=BI0H]
[Obrazek: image.php?di=V6JU]

Witam w moim poradniku. Planuję zrobić serie poradników, w którym opisze wam (wraz z downloadem), tworzenie serwerów Minecraft, BungeeCord, ForgeServer oraz ich dodatki i pluginy. Postaram się opisać każdą rzecz - czegoś nie będziesz rozumiał, to napisz post. Wiem też, że pojawią się posty typu: "Taki poradnik już istnieje, Craftbukkit serwer" - doskonale o tym wiem, ale jest on już stary, może być nie aktualny, ja tworzę poradniki o aktualnych wersjach.

~~~~~~~~~~

Dzisiaj tworzymy serwer Minecraft na Windows, Spigot/Craftbukkit.

Wprowadzenie: Tworzenie serwera na platformie Windows. Jest to nasz system operacyjny. W plikach, które znajdziecie w downloadzie, znajduje się plik startowy, który przydziela naszemu serwerowi 1GB pamięci operacyjnej. Na takiej pamięci, serwer nie laguje, możesz wgrać na niego pluginy, oraz testować magię serwera, ale tylko ty. Jeżeli będziesz chciał go udostępnić innym graczom, musisz go stworzyć poprzez Hamachi (Poradnik: <w przyszłości>), lub odblokować porty na swoim routerze (Poradnik: <w przyszłości>).
Skład plików do pobrania i ich opis: Udostępniam wam pliki, które są w 100% bezpieczne. Jeżeli będzie potrzeba, to dodam ich skan. W paczce, dodany jest silnik spigot, na wersje 1.7.x - 1.8.x, oraz craftbukkit na wersje 1.7.2. Chcesz zmienić wersje? Podaję linki do stron z downloadem plików:
Spigot - Kliknij tutaj Smile
CraftBukkit - Kliknij tutaj Smile
W folderze, znajdziesz również plik startowy na plik spigota, oraz craftbukkita.
Download: Kliknij, aby pobrać pliki.
Czym się różni CraftBukkit, od Spigota?: Spigot jest serwerem bardziej spersonalizowanym, czyli lepiej działa, wygodniejszy od CraftBukkita. Polecam Spigota. Na obydwa można wgrywać pluginy.
Instalacja serwera:
- Przenosimy nasze pliki (spigot.jar oraz start (Windows, spigot) do jakiegoś folderu.
- Klikamy dwa razy prawym przyciskiem myszy na pliku start.
- Otwiera nam się okno consoli serwera. Po chwili ono samo się zamknie - nie martw się, tak ma być. W naszym folderze, gdzie mamy serwer, utworzyły się dodatkowe pliki, znajdujemy plik EULA, otwieramy go, i edytujemy ostatnią linijkę:
eula=false >>> eula=true
Zapisujemy, oraz odpalamy nasz serwer od nowa.
- Teraz, pliki naszego serwera (świat, foldery, itp) tworzą się, musimy poczekać. Gdy wyświetli nam się napis "Done!", to oznacza iż serwer jest gotowy do użytku.
Łączymy się z nim, podając nasze IP w połączeniu bezpośrednim, lub dodając go do listy serwerów.
- Jak znaleźć nasze IP? Otwieramy menu start, w wyszukiwaniu wpisujemy "cmd", otworzy nam się okno. Jako polecenie, wpisujemy "ipconfig", wyświetlą nam się informacje o naszym IP.
[Obrazek: image.php?di=BTWP]
Na zdjęciu, pokazane jest, co macie przepisać do pola "Adres serwera". Ja swój zamazałem.
- server.properties - opis pliku. Nie będę tutaj się rozpisywał, poprostu podeśle zdjęcie:
[Obrazek: image.php?dm=LJ5H]
- Serwer gotowy, edycja innych plików, pojawi się nie długo - proszę zostawić temat otwarty.

Zakazuje kopiowania poradnika, bez mojej zgody.
Jeżeli się nadaje, to proszę o podpięcie Smile
Dzięki za przeczytanie.
Estetyczny, przydatny + :>
Ładny, przydatny i pozytywny poradnik, + zasłużony Smile
Fajne +
Wreszcie jest ktoś kto zrobił aktualny poradnik jak stworzyć serwer Wink +
Fajny poradnik :v Łap plusa.
@refff
wysylam ci plusa xD ++++++++++++
Fajnie że jest taki poradnik na forum Big Grin +
Przyda się komuś kto ma w planach stworzyć serwer! Łap "+".
Stron: 1 2
Przekierowanie