11-September-2016, 18:34:01
Witam!
Chciałbym napisać kilka słów na temat tajnej organizacji przestępczej, działającej w Stanach Zjednoczonych, czyli Cosa Nostra(Nasza Sprawa), która nawiązuje do Mafii Sycylijskiej.
Zacznijmy od zapoznania się z Hierarchią takowej mafii :
Don- Głowa mafii/rodziny, ma największą władzę.
Consigliere- Prawdopodobnie druga najważniejsza osobowość. Doradca Bossa/Dona.
UnderBoss- Zastępca Szefa, nie ma władzy takiej jak on, lecz też ją posiada.
Caporegime- Kapitan, dowodzi żołnierzami .
Soldier/żołnierz- Jest od brudnej roboty, wypełnia rozkazy kapitana.
Współpracownicy- Osoby, które współpracują z mafią, ale do niej nie należą.
Chrzest Mafii/Dołączenie
Przystąpienie do rodziny, wygląda w sposób następujący...
Wszystkie "szychy", spotykają się w jednym miejscu, a wybrany kandydat na nowego członka, musi przejść ślubowanie. Wskazany członek organizacji, przez Dona, nacina dłoń "delikwenta", a krople jego krwii skapują na obrazek, ze świętym, po czym zostaje podpalony(obrazek, rzecz jasna):
- Witaj w szeregach naszej rodziny... Zdradź nas, a spłoniesz w piekle jak ten obrazek , powtarzaj za mną .... Przysięgam, że jeśli mój bliźni, zdradzi mnie, lub rodzinę, zginie ..
- Przysięgam, że jeśli mój bliźni, zdradzi mnie, lub rodzinę, zginie...
- Od teraz jesteś oficjalnie członkiem rodziny!
Przedstawiłem, jeden z najbardziej racjonalnych "ślubowań".
W tym punkcie opowiem nieco o początkach Cosa Nostry i o Największym Przywódcy mafii Sycylijskiej w całej historii...
Mafia Sycylijska, działała głównie, we Włoszech, lecz podczas masowej emigracji do Stanów, Organizacja rozszerzyła się również i tam, zajmowała się:
-Porwaniami dla okupu
-Praniem brudnych pieniędzy
-Kasynami
- Wymuszaniem haraczy
- Agencjami towarzyskimi(czyt. Dziwkami)
- Przemytem, alkoholu
Teraz trochę o najważniejszej postaci i wzorze dla innych, czyli o Vito Cascio Ferro. Dostał się on do Stanów, gdy był jeszcze młody, podczas właśnie emigracji, ale już wcześniej na Sycylii zajmował się napadami itp. Kiedy był jednak w USA, chciał być przyjacielem wszystkich ludzi, a jednocześnie nie widocznym dla prawa. Wykorzystując swoją uprzejmość, lojalność, oraz poparcie w ludziach, szybko podporzątkował sobie Nowojorskie Rodziny mafijne i zaszedł na sam szczyt.. [więcej o 5 rodzinach i Vito Cascio Ferro w kolejnym artykule, już niebawem]
Pięć rodzin, trzymających w szachu, cały Nowy Jork:
-Bonanno
-Gambino
-Colombo
-Genovese
-Lucchese
Film, dramat gangsterski pt. Ojciec Chrzestny, jest idealnym odwzorowaniem świata przestępczego w tamtych czasach...
Film ten został uznany, za najlepszy o gangsterskim życiu i dostał trzy oskary, oraz aż osiem nominacji... Nie wiem, czy każdy wie, ale postać Vito Corleone, jest wzorowana właśnie na Vito Cascio Ferro..
To już na tyle, ale mam w planach jeszcze kolejne artykuły na ten temat...
Chciałbym napisać kilka słów na temat tajnej organizacji przestępczej, działającej w Stanach Zjednoczonych, czyli Cosa Nostra(Nasza Sprawa), która nawiązuje do Mafii Sycylijskiej.
Zacznijmy od zapoznania się z Hierarchią takowej mafii :
Don- Głowa mafii/rodziny, ma największą władzę.
Consigliere- Prawdopodobnie druga najważniejsza osobowość. Doradca Bossa/Dona.
UnderBoss- Zastępca Szefa, nie ma władzy takiej jak on, lecz też ją posiada.
Caporegime- Kapitan, dowodzi żołnierzami .
Soldier/żołnierz- Jest od brudnej roboty, wypełnia rozkazy kapitana.
Współpracownicy- Osoby, które współpracują z mafią, ale do niej nie należą.
Chrzest Mafii/Dołączenie
Przystąpienie do rodziny, wygląda w sposób następujący...
Wszystkie "szychy", spotykają się w jednym miejscu, a wybrany kandydat na nowego członka, musi przejść ślubowanie. Wskazany członek organizacji, przez Dona, nacina dłoń "delikwenta", a krople jego krwii skapują na obrazek, ze świętym, po czym zostaje podpalony(obrazek, rzecz jasna):
- Witaj w szeregach naszej rodziny... Zdradź nas, a spłoniesz w piekle jak ten obrazek , powtarzaj za mną .... Przysięgam, że jeśli mój bliźni, zdradzi mnie, lub rodzinę, zginie ..
- Przysięgam, że jeśli mój bliźni, zdradzi mnie, lub rodzinę, zginie...
- Od teraz jesteś oficjalnie członkiem rodziny!
Przedstawiłem, jeden z najbardziej racjonalnych "ślubowań".
W tym punkcie opowiem nieco o początkach Cosa Nostry i o Największym Przywódcy mafii Sycylijskiej w całej historii...
Mafia Sycylijska, działała głównie, we Włoszech, lecz podczas masowej emigracji do Stanów, Organizacja rozszerzyła się również i tam, zajmowała się:
-Porwaniami dla okupu
-Praniem brudnych pieniędzy
-Kasynami
- Wymuszaniem haraczy
- Agencjami towarzyskimi(czyt. Dziwkami)
- Przemytem, alkoholu
Teraz trochę o najważniejszej postaci i wzorze dla innych, czyli o Vito Cascio Ferro. Dostał się on do Stanów, gdy był jeszcze młody, podczas właśnie emigracji, ale już wcześniej na Sycylii zajmował się napadami itp. Kiedy był jednak w USA, chciał być przyjacielem wszystkich ludzi, a jednocześnie nie widocznym dla prawa. Wykorzystując swoją uprzejmość, lojalność, oraz poparcie w ludziach, szybko podporzątkował sobie Nowojorskie Rodziny mafijne i zaszedł na sam szczyt.. [więcej o 5 rodzinach i Vito Cascio Ferro w kolejnym artykule, już niebawem]
Pięć rodzin, trzymających w szachu, cały Nowy Jork:
-Bonanno
-Gambino
-Colombo
-Genovese
-Lucchese
Film, dramat gangsterski pt. Ojciec Chrzestny, jest idealnym odwzorowaniem świata przestępczego w tamtych czasach...
Film ten został uznany, za najlepszy o gangsterskim życiu i dostał trzy oskary, oraz aż osiem nominacji... Nie wiem, czy każdy wie, ale postać Vito Corleone, jest wzorowana właśnie na Vito Cascio Ferro..
To już na tyle, ale mam w planach jeszcze kolejne artykuły na ten temat...