19-July-2016, 19:49:05
Czołem kamraci!
Przedstawiam wam szybki poradnik/tutorial jak stworzyć serwer BungeeCord na własnym adresie IP. Tak na początek - Co to jest serwer BungeeCord?
Serwer BungeeCord to połączenie wielu serwerów gry, łączymy się poprzez jedno IP, a potem możemy przemieszczać się pomiędzy podserwerami Minecraft.
Serwer BungeeCord jest spolszczony przeze mnie, podserwery również.
Więc zaczynamy. Na początek pobieramy ten plik. Jest on bezpieczny, nie posiada virusów. Zawartość:
- Pliki serwerowe BungeeCord
- Pliki serwerowe 1
- Pliki serwerowe 2
Serwer i podserwery przygotowane na wersje 1.7 - 1.8.
Link: http://speedy.sh/fn22n/TuT-Pliki-Serwerowe.rar
Przypominam: wybieramy opcje SLOW DOWNLOAD
Gdy już pobierzemy, to tworzymy 3 foldery, jak na zdjęciu:
![[Obrazek: image.php?dm=99ZS]](http://mineserwer.pl/uploadzdjec/image.php?dm=99ZS)
Do folderów wypakowywujemy nasze pliki:
1. W folderze Bungee umieszczamy pliki Serwer_BungeeCord.
2. W folderze Serwer 1 umieszczamy pliki Serwer_Pierwszy.
3. W folderze Serwer 2 umieszczamy pliki Serwer_Drugi.
Gotowe!
Teraz w każdym folderze znajduje się plik o nazwie "start".
![[Obrazek: image.php?dm=SJ0J]](http://mineserwer.pl/uploadzdjec/image.php?dm=SJ0J)
Musimy go uruchomić. Przypominam, w każdym folderze.
Gotowe!
Przechodzimy do konfiguracji, postaram się, aby było prosto, łatwo i szybko.
W pobranych plikach większość jest poprawnie skonfigurowana, lecz ja wam pokaże, jak to robiłem.
Gdy utworzyły się pliki serwerowe SPIGOT'a, znalazłem jeden plik textowy o rozszerzeniu .PROPERTIES o nazwie server, w którym zmieniłem następujące linijki:
1. announce-player-achievements na false
2. online-mode na false
3. max-players na wybraną przez ciebie liczbę graczy
4. motd na opis serwera
Szukamy linijki server-port. Nasz serwer, do którego będziemy się łączyć (BungeeCord), będzie miał następujące ip: 0.0.0.0:25565 lub localhost:25565 - więc nasze podserwery muszą być na innym porcie. Jego końcówka musi być zmienna, np: 25568, lub 25570 itd. Ważne, aby nie zmieniać początku 255. Końcowo zmieniłem na 25566.
Ok, linijki dobrze skonfigurowane, więc to samo robimy z drugim serwerem, lecz tam w linijce server-port zmieniamy na np 25567.
Gotowe!
Przechodzimy do konfigurowania folderu Bungee.
Znowu, początkowo wszystko jest skonfigurowane pod poradnik, lecz pokaże, jak to robiłem. Wchodzimy w folder cofig o rozszerzeniu YML.
Oto config przygotowany pod nasz poradnik.
http://wklej.to/vo4eL
Szukamy linijki servers. Tam zaczynamy dodawanie naszych podserwerów. Jedna prosta formuła - mianowicie:
serwer: <- Nazwa serwera
motd: '&5Serwer' <- Opis serwera
address: localhost:25566 <- Adres serwera, pamiętamy o porcie wpisanym w configu serwera.
restricted: false <- Zostawiamy na false. Funkcja, która dodaje permisje do wchodzenia na serwer.
W ten sposób możemy dodać dowolną liczbę podserwerów, lecz ja przygotowałem dwa. Oczywiście w configu możecie zmienić sobie dowolną nazwe, czy opis serwera.
Szukamy linijki listeners. Zmieniamy w niej:
1. motd na dowolny
2. host na 0.0.0.0:25565 (Nie podajemy portów z podserwerów, tylko 25565.
3. max_players na dowolną liczbę.
Szukamy linijki groups. Edytujemy:
1. domyślnie ustawione jest md_5 na grupe admin. Zmieniamy nick na nasz, np na Grojczan.
Gotowe!
Końcowo nasz serwer jest już gotowy, więc uruchamiamy wszystkie podserwery i bungeecord. Uruchamiamy wszystkie konsolki, wchodzimy na serwer adresem localhost:25565 lub 0.0.0.0:25565.
W następnych poradnikach pokaże jak robić globalne rangi serwerowe, dodawać pluginy itp.
Dzięki za przeczytanie, w razie problemów piszcie w tym temacie, postaram się pomóc.
Heja!
Przedstawiam wam szybki poradnik/tutorial jak stworzyć serwer BungeeCord na własnym adresie IP. Tak na początek - Co to jest serwer BungeeCord?
Serwer BungeeCord to połączenie wielu serwerów gry, łączymy się poprzez jedno IP, a potem możemy przemieszczać się pomiędzy podserwerami Minecraft.
Serwer BungeeCord jest spolszczony przeze mnie, podserwery również.
Więc zaczynamy. Na początek pobieramy ten plik. Jest on bezpieczny, nie posiada virusów. Zawartość:
- Pliki serwerowe BungeeCord
- Pliki serwerowe 1
- Pliki serwerowe 2
Serwer i podserwery przygotowane na wersje 1.7 - 1.8.
Link: http://speedy.sh/fn22n/TuT-Pliki-Serwerowe.rar
Przypominam: wybieramy opcje SLOW DOWNLOAD
Gdy już pobierzemy, to tworzymy 3 foldery, jak na zdjęciu:
Do folderów wypakowywujemy nasze pliki:
1. W folderze Bungee umieszczamy pliki Serwer_BungeeCord.
2. W folderze Serwer 1 umieszczamy pliki Serwer_Pierwszy.
3. W folderze Serwer 2 umieszczamy pliki Serwer_Drugi.
Gotowe!
Teraz w każdym folderze znajduje się plik o nazwie "start".
Musimy go uruchomić. Przypominam, w każdym folderze.
Gotowe!
Przechodzimy do konfiguracji, postaram się, aby było prosto, łatwo i szybko.
W pobranych plikach większość jest poprawnie skonfigurowana, lecz ja wam pokaże, jak to robiłem.
Gdy utworzyły się pliki serwerowe SPIGOT'a, znalazłem jeden plik textowy o rozszerzeniu .PROPERTIES o nazwie server, w którym zmieniłem następujące linijki:
1. announce-player-achievements na false
2. online-mode na false
3. max-players na wybraną przez ciebie liczbę graczy
4. motd na opis serwera
Szukamy linijki server-port. Nasz serwer, do którego będziemy się łączyć (BungeeCord), będzie miał następujące ip: 0.0.0.0:25565 lub localhost:25565 - więc nasze podserwery muszą być na innym porcie. Jego końcówka musi być zmienna, np: 25568, lub 25570 itd. Ważne, aby nie zmieniać początku 255. Końcowo zmieniłem na 25566.
Ok, linijki dobrze skonfigurowane, więc to samo robimy z drugim serwerem, lecz tam w linijce server-port zmieniamy na np 25567.
Gotowe!
Przechodzimy do konfigurowania folderu Bungee.
Znowu, początkowo wszystko jest skonfigurowane pod poradnik, lecz pokaże, jak to robiłem. Wchodzimy w folder cofig o rozszerzeniu YML.
Oto config przygotowany pod nasz poradnik.
http://wklej.to/vo4eL
Szukamy linijki servers. Tam zaczynamy dodawanie naszych podserwerów. Jedna prosta formuła - mianowicie:
serwer: <- Nazwa serwera
motd: '&5Serwer' <- Opis serwera
address: localhost:25566 <- Adres serwera, pamiętamy o porcie wpisanym w configu serwera.
restricted: false <- Zostawiamy na false. Funkcja, która dodaje permisje do wchodzenia na serwer.
W ten sposób możemy dodać dowolną liczbę podserwerów, lecz ja przygotowałem dwa. Oczywiście w configu możecie zmienić sobie dowolną nazwe, czy opis serwera.
Szukamy linijki listeners. Zmieniamy w niej:
1. motd na dowolny
2. host na 0.0.0.0:25565 (Nie podajemy portów z podserwerów, tylko 25565.
3. max_players na dowolną liczbę.
Szukamy linijki groups. Edytujemy:
1. domyślnie ustawione jest md_5 na grupe admin. Zmieniamy nick na nasz, np na Grojczan.
Gotowe!
Końcowo nasz serwer jest już gotowy, więc uruchamiamy wszystkie podserwery i bungeecord. Uruchamiamy wszystkie konsolki, wchodzimy na serwer adresem localhost:25565 lub 0.0.0.0:25565.
W następnych poradnikach pokaże jak robić globalne rangi serwerowe, dodawać pluginy itp.
Dzięki za przeczytanie, w razie problemów piszcie w tym temacie, postaram się pomóc.
Heja!