Najlepsze Serwery Minecraft w Polsce!
   Witaj serdecznie na forum gdzie znajdziesz swój ulubiony Serwer Minecraft                                         
         

Serwery Minecraft

Witaj, Serwery Minecraft - nie przypadkiem znalazłeś największe forum internetowe Minecraft w Polsce Serwery Minecraft które tu znajdziesz pozwolą Ci miło spędzić czas, poznasz nowych wspaniałych ludzi i przeżyjesz fantastyczne przygody! Jednoczymy ludzi uwielbiających Gry i Minecraft! Zagraj z Nami i odkryj fantastyczne Serwery No Premium! Zobacz co oferuje polecana przez Nas

Lista Serwerów Minecraft



Zarejestruj się bezpłatnie na forum! Oto niektóre z przywilejów:
  • Zakładaj nowe wątki oraz aktywnie w nich uczestnicz,
  • Odblokuj możliwość pisania na Shoutboxie (czat),
  • Ogranicz ilość wyświetlanych reklam,
  • Zdobywaj odznaczenia oraz reputacje,
  • Znajdziesz tutaj darmowe poradniki Minecraft,
  • Odblokuj dostęp do ukrytych działów, tematów i linków,
  • Spersonalizuj swój prywatny profil,
  • Uczestnicz w forumowych konkursach,
  • Pamiętaj to nic nie kosztuje, MineServer.pl to darmowe forum internetowe na którym dowiesz się jak zainstalować minecraft oraz jak grać w minecraft!
Szukałeś Serwerów Minecraft? Znalazłeś! Zarejestruj się, a zagraj z nami!

               
serwery minecraft



Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Rozwiązane] Lunar nie radzi sobie z 1.8?
Autor Wiadomość
Mifuzze Online
Spamer
*********

Liczba postów: 1,127
Dołączył: Sep 2020
265
+
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze:
Mifuzze

Odznaczenia:

(Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 0.00
Post: #1
[Rozwiązane] Lunar nie radzi sobie z 1.8?
Do rzeczy:

Od w sumie bardzo dawna zauwazylem na lunarze, konkretnie wersji tylko 1.8 ciekawa przypadlosc. Mianowicie gdy przechodze na inna aplikacje/przegladarke czy jakiekolwiek inne okno dzieje sie cos takiego > https://imgur.com/a/yBCYsce

Widac dobrze na wykresie frametime'u jak nierowno generowane sa klatki a objawia sie to powolnym renderowaniem/odswiezaniem chunkow, tak jakby gra sobie po prostu z tym nie radzila? Texturepack nie ma na to zadnego wplywu bo juz sprawdzalem. Do gry zalokowane mam 5GB pamieci RAM, i ogolnie nie mam problemu z tym zeby przydzielic jej wiecej bo przy 32GB w komputerze nie robi mi zadnej roznicy nawet jakbym przydzielil 10, tylko zwyczajnie nie ma takiej potrzeby i raczej nie w tym lezy problem, skoro gra i tak uzywa 1,5-3,5GB.

Zmniejszenie renderowania rowniez nie przynosi zadnych efektow - dokladnie ten sam problem jest i przy 4,8,16 chunkow odleglosci. Przychodze wiec z pytaniem czy ktos jeszcze posiada taki problem i jesli da sie go jakos rozwiazac, w jaki sposob mozna to zrobic? Tutaj daje dla przykladu jak powinien sie ww wykres prezentowac w sposob normalny.. > https://imgur.com/a/W9oyENd

W tresci jeszcze zapomnialem dodac. Nie dzieje sie tak za kazdym razem wyjscia z okna, srednio co 2-3 raz wiec problem jest troche losowy. Odswiezenie chunkow poprzez kombinacje przyciskow F3+A pomaga i klatki normalnie wracaja, ale tylko do momentu w ktorym nie wyjde z okna gry.

EDIT: Czasami gdy odczeka sie ten moment nic nie robiac to problem sam znika, z tym ze roznie, raz po 10 sekundach, a raz po minucie dopiero klatki sie stabilizuja.

PS: Tak wiem, chlodzenie proca do wymiany ;d

Gracz miesiaca czerwiec:
[Obrazek: 7163678ad3279.png]
[Obrazek: f90eb88ebc0e2.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-May-2023 16:42:07 przez Mifuzze.)
14-May-2023 16:35:09
Znajdź wszystkie posty
Hobbs
Wspieram Forum

Liczba postów: 6969
Dolaczyla: Jan 2012
Reputacja: 777

MineGold: 777.77

Serdecznie polecamy serwis który pomoze Ci zdobyc Ci polubienia, subskrybcje, followersów i rozbudowac Twoje socialmedia!
Trawsonek Online
Naczelnik Forum
******************

Liczba postów: 9,766
Dołączył: Aug 2015
1579
+
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze:
Trawsonek

Odznaczenia:

(Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 234.40
Post: #2
RE: Lunar nie radzi sobie z 1.8?
Lunar ma wbudowaną opcję limitu FPS gdy się np. zminimalizuje okno minecrafta i przejdzie do przeglądarki:

[Obrazek: W4SwjL9.png]

Możliwe, że to jest powodem.
Oceny: Mifuzze (+1)
14-May-2023 23:50:27
Znajdź wszystkie posty
Mifuzze Online
Spamer
*********

Liczba postów: 1,127
Dołączył: Sep 2020
265
+
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze:
Mifuzze

Odznaczenia:

(Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 0.00
Post: #3
RE: Lunar nie radzi sobie z 1.8?
(14-May-2023 23:50:27)Trawsonek napisał(a):  Lunar ma wbudowaną opcję limitu FPS gdy się np. zminimalizuje okno minecrafta i przejdzie do przeglądarki:

[Obrazek: W4SwjL9.png]

Możliwe, że to jest powodem.

Wylaczylem calkowicie ta funkcje, lekko to pomoglo ale dalej problemu nie rozwiazalo. Klatki dalej robia co chca, tyle ze teraz nie spadaja juz do kilku czy nawet zera, a z kilku set do 50-80 co wiadomo objawia sie wizualnym "slow motion" gierki.

[Obrazek: f97149c2f17e.png]

Niemniej jednak za pomoc i checi w rozwiazaniu problemu repka sie nalezy. Dzieki za wskazowki.

Gracz miesiaca czerwiec:
[Obrazek: 7163678ad3279.png]
[Obrazek: f90eb88ebc0e2.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-May-2023 00:23:16 przez Mifuzze.)
15-May-2023 00:18:51
Znajdź wszystkie posty
szumielxd Offline
Murzyn MC|Nikt TS
*

Liczba postów: 809
Dołączył: Jun 2017
-1617
+
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze:
szumielxd_

Odznaczenia:

(Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 2.00
Post: #4
RE: Lunar nie radzi sobie z 1.8?
Nic w tym nadzwyczaj dziwnego. Po utracie focusu na oknie, system ogranicza dostępne dla procesu zasoby. Niemniej, bez wykresu zużycia CPU oraz GPU niewiele więcej można doradzić, analogicznie screenshot wykresu dostępnego w MC pod kombinacją shift+f3 również dużo by pomógł.
Oceny: Mifuzze (+1)
17-May-2023 00:22:32
Znajdź wszystkie posty
Mifuzze Online
Spamer
*********

Liczba postów: 1,127
Dołączył: Sep 2020
265
+
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze:
Mifuzze

Odznaczenia:

(Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 0.00
Post: #5
RE: Lunar nie radzi sobie z 1.8?
(17-May-2023 00:22:32)szumielxd napisał(a):  Nic w tym nadzwyczaj dziwnego. Po utracie focusu na oknie, system ogranicza dostępne dla procesu zasoby. Niemniej, bez wykresu zużycia CPU oraz GPU niewiele więcej można doradzić, analogicznie screenshot wykresu dostępnego w MC pod kombinacją shift+f3 również dużo by pomógł.

[Obrazek: 9d9cb76e3203.png]

Ten dolek do paru procent przy uzyciu grafiki to wlasnie zapewne te ograniczenie procesu o ktorym wspomniales a wystapilo ono podczas przejscia z karty gry na karte sterownikow radeona, czyli ani procesor ani karta nie sa specjalnie uzywane a ich wykres podczas gry jest na mniej wiecej tym samym poziomie, z reszta karta jest nowa bo kupiona z 3 tygodnie temu wiec szansa ze mogloby byc z nia cos nie tak jest marna.

https://i.imgur.com/J1CO8xN.png > a oto wykres o ktory chyba prosiles, tak jak wspomniales powstal on z kombinacji przyciskow shift+f3 wiec raczej o ten chodzi.

Generalnie sam watek stworzylem w sumie temu, ze na zadnym innym launcherze, ani na zadnej innej wersji nie dzieje sie cos takiego, a jednak gra dalej jest gra i gdy dziala w tle ograniczane sa procesy wiec czemu tutaj tylko wystepuje taka przypadlosc..? Nie wiem, temu pytam

Gracz miesiaca czerwiec:
[Obrazek: 7163678ad3279.png]
[Obrazek: f90eb88ebc0e2.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-May-2023 01:08:48 przez Mifuzze.)
17-May-2023 00:58:00
Znajdź wszystkie posty

Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości