gram
Błyskotliwy
Liczba postów: 25
Dołączył: May 2019
64
Pomogłem? Daj Diaxa!
Nick na Serwerze: gram3
Odznaczenia: (Zobacz Odznaczenia)
Poziom:
MineGold: 0.00
|
Przepis na Buccatini Amatriciana
Witam, dziś przedstawię wam kolejny prosty przepis z kuchni włoskiej.
Buccatini Amatriciana jest prostym i smacznym daniem, można by rzec, że jest to jak carbonara, jednak zamiast jajek używa się pomidorów, na pewno wykonanie jest prostsze niż carbonara.
Składniki:
Makaron Buccatini 200g (jest jak makaron spaghetti, tylko z dziurką w środku by absorbować więcej sosu, jeśli nie posiadasz, użyj spaghetti)
Sól, pieprz
Guanciale (Jeśli nie masz, użyj pancetty/prosciutto/włoskiego salami)
1x pomidory z puszki obrane (najlepiej kraj pochodzenia: Włochy)
Ser: Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano
Białe wino półwytrane/wytrawne
Wykonanie:
1. Pokrój w kostkę guanciale (lub zamiennik), usmaż na odrobinie oliwy z oliwek zaczynając od zimnej patelni by mieć najlepszy efekt.
2. Jak podsmażysz wędlinę, wlej do tego 3/4 szklanki białego wina na patelnię i zredukuj wino o 60/70% objętości gotując.
3. Rozmiażdż pomidory rękami lub widelcem i dodaj na patelnię, również redukuj wodę, szczypta soli i śmiało dodaj więcej pieprzu,
4. Ugotuj makaron al dente, zostaw pół szklanki wody
5. Jak zredukujesz wodę z pomidorów na patelni do tego stanu aż sos będzie gęstszy, wrzuć makaron, wymieszaj z sosem, dodaj zachowaną wodę po gotowaniu makaronu i na średnim ogniu gotuj na patelni przez 1-2min.
6. Możesz dodać ser starty pecorino romano/parmigiano reggiano wprost do makaronu i wymieszać lub posypać na koniec.
7. Jedz z miłością do tego co ugotowałeś/ugotowałaś.
Smacznego
|
|
Oceny: | Nisooo (+1), Ashleeys (+1) |
02-February-2021 00:05:11 |
|