Przepis na Bubble Tea
Witajcie kochani!
Jak zapewne wiecie, 30 kwietnia będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Bubble Tea. Z tej okazji przygotowałam dla was przepis na domowe Bubble Tea na zimno. W ramach krótkiego wprowadzenia - Bubble Tea wywodzi się z Tajwanu i spośród herbat wyróżnia się zawartością słodkich kuleczek z tapioki. Przepis pozwala przygotować tyle porcji, ile wam się wymarzy.
Będziesz potrzebować:
- dużych kubków (najlepiej ok. 300-350ml)
- szerokich słomek o średnicy min. 1cm
- czajnika, dwóch małych garnków, miski i łyżki.
Składniki:
- kulki z tapioki do Bubble Tea. Znajdziecie je w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub na stronach importujących produkty kuchni azjatyckich. Jeśli to możliwe, kup kulki o krótkim czasie gotowania.
- mocna herbata czarna, najlepiej dobrej jakości. Zwykły lipton nie wystarczy, bo herbatę będziemy później rozcieńczać. Wasza lokalna herbaciarnia na pewno ma coś do zaoferowania.
- cukier brązowy nierafinowany, dostaniecie go w każdym sklepie większym niż żabka.
- mleko zagęszczone 4% niesłodzone, ewentualnie mleko 3,5%.
- woda, także w postaci lodu. 2 duże lub 4 małe kostki lodu na każdą porcję musisz mieć zamrożone już wcześniej.
Zatem zaczynajmy!
1. Sprawdź instrukcję gotowania na swoich kulkach z tapioki. Niektóre gotuje się zaledwie 5 minut, niektóre nawet przez godzinę. Jeśli na opakowaniu jest napisane, że kulki należy zostawić w wodzie na kilka godzin, zacznij przygotowywać je odpowiednio wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W zależności od preferencji, na każdą porcję użyj:
- 10-25g kulek o długim czasie gotowania lub kulek, które należy zostawić w wodzie na kilka godzin
- 20-50g kulek o krótkim czasie gotowania. Im krótszy czas gotowania, tym mniej kulki zwiększą swoją masę podczas gotowania.
2. Zagotuj wodę na herbatę. Do kubków włóż po torebce mocnej czarnej herbaty lub, w przypadku liści herbaty, 1-2 łyżeczki w zależności od intensywności herbaty. Zalej kubki do 3/4 wysokości i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Jeśli chcesz, żeby napój był bardzo zimny, możesz po wystudzeniu włożyć kubki z herbatą do lodówki.
3. Zaplanuj gotowanie kulek tak, aby były gotowe ok. 20 minut przed podaniem Bubble Tea. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Około 15 minut przed zakończeniem gotowania kulek zacznij przygotowywać syrop cukrowy. Do małego garnka dodaj w proporcjach 1:1 cukier brązowy nierafinowany i wodę. Na każde 4 porcje Bubble Tea zastosuj od 3/5 do 2/3 szklanki cukru i tyle samo wody. Jeśli jesteś słaby z matematyki, poproś o pomoc rodzica lub opiekuna. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, a następnie odstaw. Uzyskany syrop przelej do miski.
5. Gdy zbliża się koniec czasu gotowania kulek, sprawdź, czy ich konsystencja jest odpowiednia w zależności od preferencji. Jeśli kulki są zbyt twarde, przedłuż czas gotowania aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
6. Po ugotowaniu odcedź kulki za pomocą sitka i opłucz letnią wodą. Opłukane kulki przełóż do miski z syropem tak, aby wszystkie kulki były zanurzone w syropie. Pozostaw przez ok. 15 minut, aby kulki nasiąknęły syropem.
7. Jeśli włożyłeś wcześniej kubki do lodówki, wyjmij je. Usuń torebki z herbatą lub liście herbaty z kubków.
8. Przełóż kulki do kubków z herbatą, a następnie według preferencji dodaj do kubków słodki syrop oraz mleko zagęszczone 4% (ewentualnie mleko 3,5%). Do każdej porcji dodaj 2 duże lub 4 małe kostki lodu. Do kubków z Bubble Tea włóż po szerokiej słomce. Smacznego!
Mam nadzieję, że przepis wam się podobał. Na 75 repek kolejny przepis lub poradnik. Propozycje w komentarzach!
|